Deniz yolculuğu şüphesiz ki en zevkli yolculuklardan biri… Bir yandan eşsiz güzellikteki denizi izlerken diğer yandan da yolculuğunuzu trafik sıkıntısı çekmeden tamamlamış olursunuz. Özellikle İstanbul gibi büyük bir şehir için İDO oldukça fazla tercih edilen bir ulaşım yoludur. Deniz ile ulaşımı tercih edecekseniz bilmeniz gereken birkaç noktadan bahsetmekte fayda var.
İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri), İstanbul’da deniz yolu ulaşımına alternatif olarak 1987 yılından buyana hizmet vermektedir. İstanbul’da kara yolu kadar deniz yolu ulaşımı da gelişmiştir. Şehir içerisinde çoğunlukla şehir hatları vapurları ve özel şirketlere ait motorlar tercih edilse de belirli hatlarda da İDOtercih ediliyor. İDO aynı zamanda şehir dışına da seferler düzenliyor.
Deniz yolu ulaşımının tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri İstanbul trafiğinden kurtulmak, gidilmek istenen yere en hızlı şekilde ulaşılabilmesi. Şehir içinde olduğu kadar şehir dışına da oldukça hızlı şekilde ulaşabilme imkanınız vardır. Örneğin; İstanbul-Bursa Arasında kara yolu yerine İDO tercih edilmesi birkaç saat tasarruf edilmesini sağlar.
Deniz yolu ulaşımının bir diğer avantajı ise diğer alternatiflere göre daha ekonomik olmasıdır. Deniz yolu ulaşımı kara yoluna göre 7 kat, demir yoluna göre 3 kat, hava yolu ulaşımına göre ise 22 kat daha ucuzdur.
Deniz yolu ulaşımı bu sebeple İstanbul gibi büyük şehirlerde şehrin trafiğinden kaçmak isteyenlerin ve de bütçesini düşünenlerin ilk tercihidir.
Deniz Yolu Ulaşım Araçlarında Uyulması Gereken Bazı Kurallar
Tabi ki her ulaşım aracında olduğu gibi deniz yolu ulaşımında da kurallar vardır. Taşıta binmeden önce ve bindikten sonra dikkat etmeniz gereken bir kaç noktadan bahsetmek gerekirse;
- Deniz Otobüsü (İDO) yada Vapur farketmeksizin biletinizin tam vaktinde iskelede olmalısınız. Deniz yolu ulaşımında bekleme yada çok büyük bir aksilik olmadıkça gecikme yada bekleme olmamaktadır. İDO bileti (deniz otobüsü) aldıysanız en az 30 dakika önce iskelede olmanız gerekir. İÇ hat Deniz otobüsü seferlerinde geminin erken dolması durumunda Deniz Otobüsü erken kalkabilmektedir ancak deniz otobüsü ve hızlı feribot dış hat yolcularının mutlaka 30 dakika önce biniş terminalinde bulunmaları gerekir.
- Kalkış saatinden 5 dakika önce bilet satışı kapanmaktadır. Bilet kontrolü yaya yolcular için turnikelerde, araçla seyahat eden yolcular için ise el terminalleri vasıtası ile yapılmaktadır.
- Araç iskeleye tam olarak yanaşmadan binilmeye çalışılmamalıdır.
- Taşıt içerisinde ise uyulması gereken bir dizi kural vardır. Bu kurallara mutlaka uyulmalıdır.
- Özellikle deniz otobüsü yolculuğu yapılacaksa ayağa kalkmamak çok önemlidir. Kendi güvenliğiniz ve diğer yolcuların güvenliği için tüm kuralları araca binmeden önce öğrenmeli ve yolculuk sırasında yapılan anonslar dikkate alınmalıdır.
- Eğer yanınızda küçük çocuğunuz ile seyahat edecekseniz çok daha dikkatli olmalısınız. Çocukların güvenliği için gerekenler yapılmalıdır.
- Ayrıca bagaj kuralları, hangi bagajların araç içerisinde taşınabileceği, bisiklet ile araca binmek gibi hususları araca binmeden öğrenmelisiniz.
İDO’nun Tarihçesi
Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri), 1987 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş ve hizmet vermeye başlamıştır. Trafiğin günden güne daha da artması sonucu deniz yolu ulaşımı vazgeçilmez bir gereklilik olmuştur.
İDO, 2005 yılının Mart ayında, Türkiye Denizcilik İşletmeleri bağlı Şehir hatları İstanbul Deniz Otobüsleri’ne devredilmiştir. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) bugün 88 iskelesi ve 103 gemisiyle dünyanın en büyük yolcu ve araç deniz taşımacılığı şirketidir.
Ayrıca toplam 33 hat boyunca, 10 Hızlı Feribot, 35 Şehir hatları Yolcu Vapuru, 18 Araba Vapuru, 25 Deniz Otobüsü, 10 Deniz Taksi ve Mavi Marmara Yolcu Gemisi ile tam 88 noktaya hizmet sağlamaktadır. İstanbul-Bursa seferlerinde 2013’te hizmete açılan Bursa Deniz Otobüsleri yani BUDO şirketi de yolculara bir seçenek daha sunmaktadır.
İDO Bileti için arama motorumuzdan sorgulama yapabilir ve İDO biletini satın alabilirsiniz.
© 2018 - 2025 biletly.com